Care sunt cele mai importante 3 dotări sau tehnici de diagnostic la care credeţi că este important să aveţi acces pentru pacienţii dumneavoastră mai mult decât acum?

28.09.2018

Dr. Alina Giucă, medic primar cardiolog, Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova

1. Un ecograf performant, perfect funcţional cu sonde de cord, vase, abdomen şi ecografie transesofagiană. Ideal ar fi cu 3D (măcar pe sonda TEE) cu softuri standard, imagistică de deformare miocardică şi soft de ecografie de stress.

2. Teste de determinare rapidă, la patul bolnavului, a unor analize esenţiale în urgenţe: glicemie, INR, aPTT, ionograma, echilibru acido-bazic, troponina. 

3. Un aparat de RM cardiac în spital cu soft dedicat patologiei cardiace şi cu specialist priceput în a interpreta.

 

 

Dr. Eleonora Gima, medic primar cardiolog, Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanţa

1. Studiul electrofiziologic

2. Scintigrafie miocardică și pulmonară de ventilație - perfuzie 

3. Ecografie cu tehnici noi (3D, strain, strain- rate)

 

 

 

Dr. Radu Sascău, medic primar cardiolog, Institutul De Boli Cardiovasculare „ Prof. Dr. George I.M. Georgescu“, UMF „Grigore T. Popa“ Iaşi

1. Ecocardiografia tridimensională în timp real (RT3DE) o nouă tehnologie imagistică care are ca scop caracterizarea neinvazivă a anatomiei și funcției cardiace, utilizată în luarea deciziilor clinice. Reproductibilitatea îmbunătățită și precizia măsurătorilor volumului VS și a fracției de ejecție, oferă mai multă acuratețe în timpul evaluării cardiace. Datele din literatură susțin utilitatea potențială a acestei metode în evaluarea funcției ventriculului stâng pentru oportunitatea terapiei de resincronizare cardiacă.

2. Imagistica perfuziei miocardice, care a evoluat enorm în ultimul deceniu și joacă acum un rol major în evaluarea și gestionarea pacienților cu boală cardiacă ischemică cunoscută sau suspectată. Datele disponibile raportate în literatura de specialitate indică faptul că în multe situații, prezența sau absența bolii coronariene este mai puțin importantă, față de determinarea severității acesteia și identificarea subgrupurilor de pacienti cu risc crescut sau scăzut. Din această perspectivă, imagistica de perfuzie miocardică asigură o sensibilitate crescută în ceea ce privește detectarea prezenței și extinderii miocardului ischemic, și pentru identificarea miocardului viabil dar disfuncțional, oferind o informare mai precisă asupra prognosticului.

3. RM cardiacă - studiile recente la scară largă au demonstrat acuratețea acestei tehnici în stabilirea diagnosticului și superioritatea sa pentru unele indicații terapeutice. Sunt disponibile date prognostice care demonstrează beneficiul RM, există studii care demonstrează potențialul de economisire a resurselor prin utilizarea acestei tehnici. Majoritatea ghidurilor ESC conțin numeroase recomandări în favoarea utilizării RM cardiacă în anumite scenarii specifice.

 

 

 

Dr. Cati Istrate, medic primar cardiolog, Spitalul Județean de Urgență Slobozia

1. Un ecograf cu sondă pentru ecografie transesofagiană.

2. Un CT mai performant având în vedere că cel pe care îl are spitalul în acest moment este vechi.

3. Un angiograf, pentru o mai bună acesibilitate. 

 

 

 

Dr. Ruxandra Beyer, medic primar cardiolog, Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu“ Cluj-Napoca, Secția Cardiologie l, Compartiment Terapie Intensivă

1. CT multislice - investigaţiile se efectuează acum într-o altă unitate, cu care Institutul Inimii are contract, pacientul trebuie obligatoriu internat în spitalizare continuă (nu se pot efectua şi în spitalizare de zi). In caz de urgenţă, se aşteaptă uneori ore până la sosirea ambulanţei de transport. Sunt de asemenea foarte puţini specialişti adevăraţi în explorarea CT a arterelor coronare.

2. RM cardiac – există acces, însă locurile sunt limitate şi programarile se obţin de multe ori la intervale de timp prea lungi pentru un diagnostic rapid. Din cauza numărului mare de examinari şi a numărului mic de specialişti, rezultatele se obţin cu mare întârziere.

3. Teste genetice cardiovasculare.