Editorial Stetoscop Cardio - Vara 2015

În urmă cu 10 ani, televiziunile din România se întreceau să facă emisiuni laudative despre medici și medicină cu scopul informării pacienților despre boli, terapii noi sau progrese tehnologice în diferite domenii medicale. Astăzi, asistăm la o abordare total diferită, televiziunile prezintă în special partea neagră a sistemului medical, folosindu-se de neajunsurile pacienților pentru a neutraliza și ultimele rămășițe din încrederea de care se bucură personalul și sistemul medical românesc.

Care sunt reacțiile fiziologice în astfel de situații din partea pacienților și a corpului medical? La noi, total nefirești: pacienții nu mai vin la medici sau dacă vin sunt total neîncrezători în actul medical prestat, iar doctorii nu reacțio­nează, ca de obicei, fiind copleșiți parcă de o vină colectivă transcedentală, generată de existența și persistența lor într-un sistem înalt consumator de resurse financiare, pe care nimeni nu și l-a dorit așa cum arată în momentul de față.

Peste noapte, am devenit din stâlpii care susțin sistemul, criminalii care omoară în masă oameni nevinovați, am ajuns un adevărat burete care absoarbe și șterge toată răutatea din societatea noastră.

În ultima vreme, avocații ne dau târcoale din ce în ce mai mult, având și ei o imagine total nerealistă la ce se întâmplă prin medicina românească care nu poate fi judecată strict după litera legii, ci mai degrabă după spiritul ei.

Am asistat în acest sens la o dezbatere în care un avocat specializat pe drept medical acuza un medic ce a administrat medicație anticoagulantă orală la un pacient cu fibrilație atrială cu accident vascular cerebral. Avocatul invoca un protocol reprezentat de un material găsit pe google „Tratamentul anticoagulant cumarinic“ unde accidentul vascular cerebral era etichetat ca și contraindicație.

Am realizat în acel moment, la ce probleme nebănuite ne-am putea expune prin persistența unor informații medicale neactualizate sau prin „rătăcirea“ lor prin domeniile de pe internet. Uneori, pletora de informaţie de pe internet poate fi la fel de nocivă pe cât este de utilă, mai ales dacă se prezintă sub numele de „Protocoale“.

Cred că trebuie să facem efortul de a actualiza constant ghidurile și a le adapta la posibilitățile noastre regionale și locale, pentru că este probabil să asistăm și la un scenariu în care un cardiolog dintr-un orășel din provincie va fi tras la răspundere că nu a efectuat coronarografie în urgență la un pacient cu sindrom coronarian acut, motiv pentru care l-a trimis la alt spital cu salvarea și a decedat în timpul deplasării.

Ar fi mare păcat să asistăm la astfel de scenarii, pentru că în ultimii 5 ani, cardiologia românească a reușit să recupereze decalajul informațional și tehnologic pe care-l înregistra față de dezvoltarea din alte țări europene, prin implicarea Societății Române de Cardiologie, prin formarea de specialiști care s-au întors în țară cu speranță și încrederea de a aplica ceea ce au învățat în stagiile de pregătire. Resursa umană în cardiologia românească trebuie protejată, fiind regretabil faptul că partea logistică care ar trebui să o susțină rămâne în continuare în urma efortului și tenacității cardiologului.

În acest sens, trebuie apreciat efortul SRC de a organiza în fiecare an „Conferința Grupurilor de Lucru“ la un nivel științific din ce în ce mai înalt, cu invitarea unor experți internaționali de prestigiu din diferite arii ale cardiologiei, simpozionul dedicat cardiomiopatiei hipertrofice reprezentând vârful de lance în acest an.

Autori

Dr. Silviu Stanciu

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila“