Editorial Vara 2014

În cardiologie, fiecare are impresia ca ştie totul despre hipertensiunea arterială. Doar este o boală atât de frecventă în populaţia pe care o tratăm, fie ca factor de risc asociat, fie ca boală principală ce aduce pacientul în cabinet (este real, între 40-50% dintre români au HTA conform datelor EUROASPIRE, SEPHAR şi studiului Urziceni). Măsurarea TA este la îndemâna studenţilor medicinişti de anul III (este adevărat că atunci se pun bazele, dar se respectă oare toate principiile corecte ale măsurării?). Există clase de antihipertensive diverse şi bine susţinute prin informaţii de companii farmaceutice (şi totuşi controlul TA se obţine în mai puţin de un sfert din cazuri).

Aşa încât ce am putem afla nou dintr-un întreg număr de revistă dedicat acestei boli?

Ei bine, nuanţele diagnosticului şi tratamentului hipertensiunii arteriale sunt departe de a fi evidente. Necesită aprofundare, inclusiv măsurarea TA: de la metoda corectă de măsurare de către medic la modalităţile de automăsurare la domiciliu (despre care medicul va educa pacientul) şi interpretarea corectă a monitorizării ambulatorie a TA. Hipertensiunea secun­dară de cauză endocrină dă de multe ori bătăi de cap: ce măsurăm, când şi cum influenţează tratamentul rezultatele? Hipertensiunea la gravide şi lăuze: o problemă frecventă de cabinet cu implicaţii duble şi numeroase nuanţe. Apneea de somn este vedeta scenei congreselor recente de HTA fiindcă abia de curând i s-a înţeles influenţa asupra riscului cardiovascular; oare ar fi util un polisomnograf în orice secţie de cardiologie ? Cronobiologia a depăşit statutul de «modă» şi a intrat în gândirea clinică în special prin prisma ritmului circadian cardiovascular şi a managementului HTA. Cardio-oncologia este şi  aici prezentă, deoarece efectele hipertensive ale medicaţiei inhibitoare de VEGF sunt redutabile şi important de cunoscut de către cardiologi.

Tot atâtea probleme la care acest număr al revistei STETOSCOP Cardio speră să vă poate răspunde, având şi şansa de a fi lansat la excelentul congres anual al Societăţii Române de Hipertensiune arterială. Astfel că, între probleme dificile de hipertensiune rezistentă şi hipertensiune secundară este probabil nevoie de hipertensiologi şi centre dedicate aceste boli frecvente dar încă incomplet stăpânite.

Autori

Dr. Ruxandra Jurcut

Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C. C. Iliescu“,
Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“