Editorial

Acest număr “de iarnă” al revistei Stetoscop Cardio vine ca o punte între anii 2014 şi 2015: este bilanţul primului an al revistei, şi – mai general – bilanţul anului 2014 în cardiologie. Suntem onoraţi că mai mulţi experţi români în cardiologie au acceptat să ne scrie topurile lor personale în cardiologia anului 2014 în general, sau, în alte cazuri, în specializarea lor (hipertensiune arterială, imagistică cardiacă, urgenţe cardiovasculare sau cardiopatie ischemică).

Ca editor, găsesc lectura acestui număr al revistei pasionantă : de la genetică medicală la tratamente complet noi în insuficienţa cardiacă, de la noi valenţe pentru anticoagulantele noi la date mai precise privind durata dublei antiagregări plachetare după angioplastia cu stenturi active farmacologic, de la moarte subită la abordarea integrată a tamponadei cardiace, de la ecocardiografie 3D la imagistica deformării miocardice, de la hipolipemiante promiţătoare (alirocumab) la speranţe spulberate (darapladib).

Anul 2014 a fost şi anul maturităţii ştiinţifice care a permis publicarea a 5 noi ghiduri europene de practică medicală în cardiologie. Un ghid complet nou pentru managementul cardiomiopatiei hipertrofice, care reflectă abordarea complexă actuală în special la nivel diagnostic (de la genetică la imagistică pentru înţelegerea substratului molecular a ceea ce părea mai demult o singură boală). Stratificări şi terapii noi în embolia pulmonară trebuie însuşite. O diversitate de aspecte noi în bolile aortei au condus la un ghid nou foarte complet privind metodele de diagnostic şi tratament al acestora. Revascularizarea miocardică a atins şi ea o maturitate clădită în special pe evoluţia metodelor intervenţionale în ultimii ani, dar şi pe expertiza crescândă în tehnici chirurgicale, iar noţiunea de «heart team» devine din ce în ce mai actuală. Şi ceea ce pare să rămână o provocare încă – un nou ghid privind managementul perioperator în chirurgia noncardiacă, deşi rolul şi modul de administrarea al betablocantelor este încă subiect de controversă. 

Viitorul ştiinţific în cardiologie nu poate fi decât şi mai palpitant, iar un astfel de număr de revistă reprezintă în acelaşi timp o sinteză a cunoaşterii actuale şi o privire spre ce va fi în focus în anii viitori.

Autori

Dr. Ruxandra Jurcut

Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C. C. Iliescu“,
Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“