Influenţa terapiei TAVI asupra incidenţei accidentului vascular cerebral după înlocuirea valvei aortice transcateter - o meta-analiză și revizuirea sistematică a literaturii

O analiză sistematică a studiilor recente efectuate cu scopul de a stabili și a compara riscul de accident vascular cerebral între cele două abordări utilizate pe scară largă (transfemural vs transapical) și modelele de valve (CoreValve vs Edwards Valve) pentru înlocuirea valvei aortice transcateter (TAVI) a fost recent publicată în  J Am Coll Cardiol 2014.  TAVI este o tehnică nouă,  adoptată rapid și în plină expansiune, însă tehnica este departe de a fi perfectă și necesită mai mult rafinament pentru a atenua problemele de siguranţă  care pot include instalarea  accidentului vascular cerebral  (AVC) periprocedural.
Un număr de 23 de registre multicentrice și 33 de centre au fost incluse în această analiză care a urmărit incidenţa AVC periprocedural la 30 zile după TAVI. Nu a fost gasită nicio diferenţă în ceea ce privește riscul de apariţie al  accidentului vascular cerebral la 30 zile după TAVI prin abord transfemural (TF) sau transapical (TA) în studiile multicentrice precum și în cele 33 centre unice de studii.  În mod similar, nu a existat nicio diferenţă in apariţia la 30 zile a  accidentului vascular cerebral post TAVI  între CoreValve și valvele Edwards în registrele multicentrice precum  și in centre. Nu a fost demonstrată nicio scădere a riscului de AVC odată cu experienţa și progresul tehnologic. De asemenea, nu a fost nicio diferenţă în ceea ce privește riscul de apariţie al AVC la 30 zile între TAVI și înlocuirea chirurgicală a valvei aortice. Toate aceste studii sugerează că riscul de AVC la 30 zile după TAVI este similar între tipurile de abordări și tipurile de valve. Nu a fost demonstrată o scădere a riscului de accident vascular cerebral după TAVI aduse odată cu progresul tehnologic, selectarea pacientului și experienţa operatorului.