Studiul SYMPLICITY HTN-3: Denervarea renală nu reușește să reducă tensiunea arterială în rândul pacienților cu hipertensiune arterială rezistentă

Acest studiu de fază 3 efectuat în scopul tratării hipertensiunii arteriale rezistente prin denervare renală  a inclus 535 pacienți, însă nu a reușit să atingă punctul obiectivul principal de eficacitate, nereușind să demonstreze că tratamentul prin denervare renală duce la o scădere susținută a tensiunii arteriale sistolice.

Rezultatele sunt surprinzătoare având în vedere rezultatele pozitive din studiul Symplicity 2, un studiu care nu a inclus braț control placebo.
Obiectivul primar al studiului a fost evaluarea modificării tensiunii arteriale sistolice diurne la șase luni după denervare renală, în timp ce scăderea tensiunii arteriale sistolice medii/24 ore evaluată ambulator a fost un endpoint final secundar.
Acest studiu nu au arătat o reducere semnificativă a tensiunii arteriale sistolice la pacienții cu hipertensiune arterială rezistentă la 6 luni post denervare renală - comparativ cu grupul control.

A Controlled Trial of Renal Denervation for Resistant Hypertension, N Engl J Med 2014, Deepak L. Bhatt et. All.

Autori

Dr. Silviu Stanciu

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila“